Documentatiefarde Conferentie ‘De Conventie van Istanbul : een nieuwe tool om te strijden tegen VRV’

dossier colloque convention istanbul ne

Op 23 oktober 2015 organiseerden INTACT vzw en GAMS vzw een conferentie met als thematiek: ‘De Conventie van Istanbul: een nieuwe tool om te strijden tegen vrouwenbesnijdenis.’ De conferentie kreeg veel belangstelling.

Het doel van de conferentie was de Conventie van Istanbul, die handelt over de preventie van en de strijd tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, voor te stellen als nieuwe tool in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Deze nieuwe tool kan zowel gebruikt worden in het kader van nationale bescherming als in het kader van internationale bescherming.
Experten werden uitgenodigd om te spreken over de inhoud van de Conventie. Ze stelden het controlemechanisme en de tools om toe te zien op de tenuitvoerlegging van de Conventie voor. Gezien het ging om een Conventie die aangenomen werd door de Raad van Europa, en waarvan de Europese Unie lid kan worden, werden eveneens de hulpmiddelen, uitgewerkt door de Europese Commissie, voorgesteld.

Er werden twee ronde-tafels georganiseerd, waarbij verschillende sprekers kwamen vertellen over hun dagelijks werk waarbij ze vrouwen en meisjes beschermen (zowel nationaal als internationaal) en over de impact van de Conventie die zij verwachten te zien in hun activiteiten in België.

Wij nodigen u uit de documentatiefarde van de Conferentie te ontdekken.

Deze farde bestaat uit de tussenkomsten tijdens de conferentie en andere nuttige documenten. Op pagina 2 en pagina 3 vindt u het programma en een inhoudstabel die u het lezen gemakkelijker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *